Blogginlägg

Batterier som en Investering - En Omfattande Guide

Publiserad:  
February 17, 2022

Introduktion

I takt med att vi rör oss mot en mer hållbar framtid blir energilagring, särskilt batterilagring, allt viktigare. I Sverige är marknaden för batterilagring i snabb tillväxt, med löftesrika avkastningsmöjligheter och en rad olika användningsområden. Denna artikel syftar till att ge en djupgående överblick över nuvarande och framtida möjligheter med batterilagring i Sverige, från investeringskostnader till potentiella intäktsströmmar och regeländringar.

Investering och Avkastning

Att investera i ett batterilagringssystem är ett betydande ekonomiskt åtagande. Enligt uppgifter för 2023 varierar kostnaden för en färdig installation mellan 6 000 och 9 000 SEK per kWh. Trots den höga initiala investeringen är återbetalningstiden relativt kort, vanligtvis mellan tre till sju år, beroende på olika faktorer.

Varför är det lönsamt?

Batterier är inte bara en kostnad; de är också en potentiell inkomstkälla. De kan användas för att balansera elnätet, vilket är särskilt värdefullt med ökad andel förnybar energi. Dessutom kan de användas för att lagra billig el för att sedan säljas när priserna är höga, vilket kallas elprisarbitrage.

Hur fungerar batterier?

Batterier lagrar energi för framtida användning, vilket gör dem idealiska för att balansera utbud och efterfrågan på elnätet. De kan snabbt ladda ur eller ladda upp, vilket gör dem särskilt användbara för att hantera korta och oförutsägbara förändringar i elnätet.

Varför är det bra att investera tidigt?

Marknaden för batterilagring är fortfarande ung, vilket innebär att tidiga investerare kan dra nytta av högre avkastning och mindre konkurrens. Dessutom är det sannolikt att teknologiska framsteg kommer att göra batterier ännu mer kostnadseffektiva i framtiden.

Marknadsdynamik

Svenska Kraftnäts stödtjänstmarknader

Ett av de mest lönsamma användningsområdena för batterilager är att delta i Svenska Kraftnäts marknader för stödtjänster för balansering av elnätet. Med alltmer icke-planerbar el i mixen blir det svårare att hålla en jämn frekvens, vilket gör batterier till en värdefull resurs.

Finansiell vinst

Konservativt räknat kan en anläggningsägare förvänta sig ungefär 1000 SEK per installerad kW och år från Svenska Kraftnäts marknader. Det är viktigt att notera att dessa siffror kan förändras beroende på marknadsdynamiken.

Slutsats

Batterilagring erbjuder en rad fördelar, från att stabilisera elnätet till att generera intäkter genom olika marknadsmechanismer. Med en relativt kort återbetalningstid och en marknad i tillväxt är det en lovande tid för att investera i denna teknologi i Sverige.

Intresserad av att tjäna pengar på ditt batterilager?

Anmäl ditt intresse genom att fylla i din mailadress och svara på vårt korta formulär. Vi svarar snabbt med mer info! 

Tack! Din anmälan har mottagits!
Oj! Något gick fel vid inskickning av formuläret.