Blogginlägg

CheckWatt i detalj - hur fungerar Currently?

Publiserad:  
October 9, 2023

Vad är Currently?

För att säkerställa att elnätet alltid är i balans så använder sig Svenska kraftnät av olika stödtjänster. Ett av dessa är Currently, ett så kallat virtuellt kraftverk som utgörs av aggregerade batterilager från olika individuella ägare. Currently tillhandahålls av CheckWatt, som låter hushåll, företag och bostadsrättsföreningar ansluta sitt batteri och få en ersättning för sitt deltagande i stöttandet av det svenska elnätet. Genom att samla kapaciteten från flera olika källor, kan CheckWatt agera som en samlad aktör och leverera stödtjänster till Svenska kraftnät.

Hur fungerar Currently?

Currentlys primära tjänst är frekvensreglering. Frekvensen för det svenska elnätet ska alltid ligga så nära 50 Hz som möjligt, vilket innebär att det är perfekt balans mellan produktion och konsumtion. Ibland produceras det mer el än vad som konsumeras och då använder sig Svenska kraftnät av batterilager i Currentlys virtuella kraftverk för att lagra överskottsenergin, så att den kan säljas när konsumtionen är högre än produktionen kan bemöta.

Flödesdiagram av hur CheckWatt och Currently samspelar med batteriägare och Svenska kraftnät

Ditt batterilager styrs av CheckWatt

Efter att du anslutit dig till CheckWatts tjänster så behöver du inte göra något mer. CheckWatt kommer automatiskt att reglera de olika energinivåerna i ditt batteri beroende på behovet från Svenska kraftnät. Du kan följa de olika nivåerna i CheckWatts digitala portal, EnergyInBalance. Där kan du även följa intäkterna du fått från ditt medverkande i Currently. Du kan inte själv använda dig av ditt batterilager medan det är anslutet till CheckWatts tjänster. 

Ersättning för ditt deltagande

Ersättningen du får för ditt deltagande i Currently varierar beroende på flera faktorer. Några stora faktorer är storleken på ditt batteri, din elleverantör, batterimärke, geografisk position med flera. Här är några exempel på vad du kan tjäna beroende på storlek av ditt batteri:

  • 17 340kr - 5 kW batteri (bostäder under 100 kvm)
  • 34 680 kr - 10 kW batteri (bostäder på 100-200 kvm)
  • 52 020 kr - 15 kW batteri (bostäder över 200 kvm)

Företag och fastighetsägare

  • 173 339 kr - 50 kW batteri
  • 346 797 kr - 100 kW batteri
  • 520 196 kr - 150 kW batteri

Vem gynnas av Currently?

  • Resursägaren: Genom att ständigt analysera marknaden och optimera resursanvändningen maximeras lönsamheten för resursägaren.
  • Elmarknadsaktören: Genom att erbjuda ökad flexibilitet minskar kostnaderna för elnät och drift av elsystemet.
  • Samhället: Ett mer kostnadseffektivt och driftsäkert elsystem som stöder utbyggnaden av förnybar energiproduktion.

Hur ansluter jag mig till Currently?

För att ansluta sig till CheckWatts Currently, använder man sig av en av CheckWatts installationspartners. Effektpoolen är en officiell installationspartner till CheckWatt, så vi kan hjälpa dig alla stegen på vägen, oavsett om du är privatperson eller företag och oavsett om du redan har ett batterilager på plats eller inte.

Den som ansluter sig till Currently behöver rätt hårdvara, bland annat ett kompatibelt batterilager och en CM10-mätare från CheckWatt. Vi hjälper dig hitta rätt, anmäl intresse nedan så kontaktar vi dig och berättar mer!

Intresserad av att tjäna pengar på ditt batterilager?

Anmäl ditt intresse genom att fylla i din mailadress och svara på vårt korta formulär. Vi svarar snabbt med mer info! 

Tack! Din anmälan har mottagits!
Oj! Något gick fel vid inskickning av formuläret.