Blogginlägg

CheckWatt ordlista - De vanligaste termerna relaterade till effektbalansering

Publiserad:  
November 20, 2023

Introduktion

Inom området effektbalansering och elnätet finns det många ord som kommer att dyka upp, –en del mer självklara än andra. Vi på Effektpoolen har därför skrivit en lättöverskådlig ordlista så att du lättare kan förstå vad de olika orden betyder och dess relevans till ämnet. Efter den här ordlistan kommer du att ha mer kunskap om de vanligaste orden inom effektbalansering. Om du vill lära dig mer om effektbalansering och att tjäna pengar genom att ansluta dig till CheckWatt så kan du läsa mer om det i detta inlägg.

Nedan följer de vanligaste termerna relaterade till elnätet.

Effekt

Effekt beskriver hur mycket energi en apparat kräver per tidsenhet. Effekt mäts i enheten Watt, som vi kommer berätta mer om nedan. Ju högre effekt en elektrisk apparat har desto mer ström går det åt att driva den apparaten.

Watt (W)

Watt (W) är den enhet som effekt mäts i. När man pratar om effekt brukar man ofta prata om kilowatt (kW), det vill säga 1000 W. När du vill effektbalansera elnätet så kan ett batterilager med en hög effekt (t.ex. 30 kW) generera betydligt större ersättning från CheckWatt än ett batterilager med lägre effekt (t.ex. 5 kW).

Kilowattimme (kWh)

Energiförbrukning mäts i wattimmar (Wh), det vill säga mängden watt som används per timme. När man pratar om energi brukar man prata om kilowattimmar (kWh), som motsvarar 1000 Wh. Om du vill beräkna hur mycket energi som dras av en apparat så multiplicerar du apparatens effekt (kW) med antalet timmar den förbrukat ström. En apparat med 800 W effekt som används i 2 timmar kommer alltså förbruka 1600 Wh (800*2), med andra ord 1,6 kWh (1600 / 1000).

Currently

Currently är CheckWatts virtuella kraftverk. Det består av aggregerade batterilager och andra flexibla resurser. Genom att samla kapaciteten från ett flertal mindre resurser kan Currently agera som en samlad aktör mot Svenska Kraftnät och leverera stödtjänster.

BATTERIEtt batteri kan lagra elektrisk energi i form av kemisk energi och omvandla den tillbaka till elektrisk energi vid behov. Med ett batteri hemma kan du lagra din energi från dina solceller för att använda energin när elpriset är som högst eller få en extra inkomst genom att hjälpa elnätet.

CM10 mätare

CM10 är en mätare från Checkwatt som används för att koppla upp sig till Currently och få betalt för att effektbalansera. Det är en enhet som skapar mervärde för solcellsanläggningar samt batterilager. CM10 genomför driftövervakning samt energidatavisualisering. För att koppla upp dig mot CheckWatt krävs en CM10 utöver kompatibel växelriktare och batterilager.

Batterilager

Ett batterilager är en mångsidig investering. Du kan använda ditt batterilager till att lagra egenproducerad el och sänka elkostnader genom att använda el från ditt batterilager när elkostnader är högre. Genom att koppla upp ditt batterilager med Effektpoolen mot CheckWatt och Currently kan du dessutom tjäna pengar på att vara med och stabilisera elnätet genom effektbalansering.

Växelriktare

Växelriktare är en enhet som omvandlar likström (DC) till växelström (AC). En del växelriktare är hybrider och fungerar väl både för att omvandla solpanelers likström till växelström som att använda ett batteri för att balansera elnätet. Växelriktarna utvecklas ständigt med målet att förbättra effektiviteten samtidigt som storlek och vikt ska minskas.

Effektbalansera

Att effektbalansera betyder att stabilisera elnätets frekvens. När många är anslutna till nätet och använder el kan frekvensen sjunka, och när produktionen överstiger förbrukningen kan den öka. Genom effektbalansering så jämnar vi ut toppar och håller frekvensen jämn.

Energireserv

En energireserv består av lagrad energi som snabbt kan mobiliseras för att möta en plötslig ökning i efterfrågan eller för att kompensera för en oväntad minskning i energitillförsel. Den fungerar som en backup för att upprätthålla stabiliteten i elnätet och kan omfatta olika energikällor, såsom batterilager, vattenkraft eller andra snabbt aktiverbara energiresurser.

Frekvensreglering

Elproduktionen måste alltid och i varje ögonblick vara lika stor som elanvändningen. Annars finns risk för elavbrott.

Det är frekvensen i elnätet som signalerar om det är obalans i systemet. Sjunker frekvensen under 50 Hz så ökar vi elproduktionen, och tvärtom om frekvensen överstiger 50 Hz.

Virtuellt kraftverk

Ett virtuellt kraftverk är ett nätverk av distribuerade energiresurser, såsom solpaneler, vindkraftverk och energilagringsenheter, som samordnas via avancerad programvara för att fungera som ett enda större kraftverk. Genom att integrera och kontrollera dessa mindre enheter kan ett virtuellt kraftverk tillhandahålla tillförlitlig energi, balansera elnätet och optimera energiproduktionen.

EnergyInBalande

EnergyInBalance är en portal för att visualisera data från olika energikällor så som solceller, elmätare och batterier. Portalen strävar efter att ge en holistisk bild av elanvändning och produktion. Dessutom integreras CheckWatt, särskilt för realtidsmätning av el från elmätaren utan behov av en separat installation av en elmätare.

Ampere

Ampere (A) Elektrisk ström mäts i enheten Ampere och förkortas som A. Ordet kommer från den franske fysikern André-Marie Ampère vilket har bidragit betydligt till utvecklingen av elektromagnetismens teori. Enkelt uttryckt betyder 1 ampere att ett visst antal elektroner passerar en viss punkt i en elektrisk ledare varje sekund.

Om du vill räkna ut effekten kan du beräkna den (watt) genom att multiplicera strömmen (ampere) med spänningen (volt).

Ju större huvudsäkring (högre ampere) du har desto mer el kan du förbruka samtidigt.

Batterikapacitet

Batteriets kapacitet är det mått på den totala mängden elektrisk energi som ett batteri kan lagra och tillhandahålla. Kapaciteten uttrycks vanligtvis i kilowattimmar (kWh). När du vill effektbalansera elnätet så genererar ett villabatteri med en hög kapacitet (t. ex. 30 kWh) betydligt större ersättning från CheckWatt än ett batteri med lägre kapacitet (t. ex. 10 kWh).

Grön el

Grön el syftar på elektricitet från förnybara energikällor. Det kan vara solenergi, vindkraft, vattenkraft, geotermisk energi eller biomassa. Grön el bidrar till en minskad klimatpåverkan då den inte genererar utsläpp av växthusgaser. Idag kan du få skattereduktion vid installation av grön teknik så som solpaneler, batterilagring samt laddningsstationer för elbilar.

Lastbalansering

Lastbalanser är en teknik som används för att fördela den effekt som finns tillgänglig på ett smart sätt. Lastbalansering går in under det bredare begreppet effektbalansering.

Med ett batterilager går det att kapa de högsta effekttopparna som kan uppstå när tunga laster används. När ett batteri hjälper till i dessa situationer kan lasternas nyttjas utan att det påverkar elanslutningens effektvärde.

Intresserad av att tjäna pengar på ditt batterilager?

Anmäl ditt intresse genom att fylla i din mailadress och svara på vårt korta formulär. Vi svarar snabbt med mer info! 

Tack! Din anmälan har mottagits!
Oj! Något gick fel vid inskickning av formuläret.