Blogginlägg

Effektpoolen och Currently - Lås upp den dolda investeringen i ditt hemmabatteri

Publiserad:  
October 14, 2021

I dagens energikris är det viktigare än någonsin att optimera vår elförbrukning. På Effektpoolen.se har vi insett behovet av smarta lösningar för både hushåll och företag. Därför samarbetar vi nu med Checkwatt, en ledande aktör inom energioptimering.

Genom vårt partnerskap med Checkwatt kan vi erbjuda innovativa verktyg som hjälper er att spara pengar och minska koldioxidutsläpp. Tillsammans strävar vi efter att skapa en hållbar framtid där effektiv energianvändning står i centrum.

Introduktion

Effektpoolen och CheckWatt är två framstående tjänster i Sverige som hjälper konsumenter att jämföra och välja rätt elavtal. I dagens energikris är det viktigare än någonsin att optimera elförbrukningen för både hushåll och företag. Effektpoolen.se samarbetar med CheckWatt för att erbjuda smarta lösningar som gör detta möjligt.

Effektpoolen erbjuder jämförelser av elavtal från över 30 leverantörer, vilket ger konsumenter ett brett urval att välja mellan. Deras oberoende plattform säkerställer opartiskhet genom att inte ta betalt av någon leverantör för att visa deras avtal. Prisjämförelseverktyget på Effektpoolen hjälper användare hitta det billigaste avtalet utifrån deras specifika behov.

CheckWatt, å andra sidan, är känd för sin enkla och användarvänliga plattform. De erbjuder också jämförelser av elavtal från olika leverantörer samt ett prisjämförelseverktyg som underlättar valet av det bästa avtalet. Genom samarbete med Effektpoolen strävar vi efter att hjälpa människor spara pengar och minska sina koldioxidutsläpp genom innovativa verktyg för energioptimering.

Varför Välja Effektpoolen?

Effektpoolens styrka ligger i dess breda urval – över 30 olika leverantörer innebär många alternativ för konsumenten. Oavsett om du letar efter ett korttids- eller långsiktigt elavtal kan du vara säker på att hitta något som passar dina behov hos oss.

Fördelarna Med CheckWatt

CheckWatts största fördel är dess enkelhet och användarvänlighet. Plattformen gör det lätt för alla, även de utan teknisk kunskap, att navigera bland olika elavtal. Vi erbjuder också stöd vid implementering av grön teknik såsom solceller villa eller batteri villa-lösningar.

Hur Samarbetet Gynnar Konsumenterna

Genom vårt partnerskap kan vi erbjuda en komplett upplevelse där konsumenten får tillgång till de bästa avtalen samtidigt som de får expertis inom energioptimering direkt via våra plattformar.

För mer information om hur man optimerar sin energiförbrukning besök gärna vår hemsida.

Vidare läsning: Kolla in vår artikel om [solceller villa](link to internal post about solar panels for homes).

Med dessa verktyg hoppas vi kunna bidra till en hållbar framtid där effektiv energianvändning står i fokus.

Elnätsfrekvensen just nu

Elnätsfrekvensen spelar en avgörande roll för att säkerställa stabiliteten i vårt elsystem. På CheckWatts hemsida kan vi se den aktuella elnätsfrekvensen, vilket är oerhört värdefullt både för hushåll och industrin.

Mätningen utförs med hög noggrannhet enligt Svenska Kraftnäts krav. Detta ger oss en pålitlig översikt över frekvensen i det nordiska elsystemet och möjliggör snabb reaktion vid avvikelser.

Hur Frekvensövervakning Fungerar

Frekvensövervakning innebär konstant mätning av elnätets frekvens. När produktion och konsumtion inte är i balans påverkas frekvensen direkt. Vi kan genom CheckWatt bidra till effektbalansering genom att justera vår egen energikonsumtion eller -produktion via batterilager, solceller villa eller andra grön teknik-lösningar.

Nyckelfakta om Frekvensreglering

  • Normalt intervall: 49,9–50,1 Hz.
  • Avvikelser: Kan leda till att elektrisk utrustning skadas.
  • Stödtjänster: Används för att snabbt korrigera eventuella obalanser.

Viktighet av Elnätsstabilitet

Genom korrekt hantering av frekvenser undviker vi strömavbrott och andra problem som kan påverka både hushållens komfort och industriell produktion negativt. Effektreserven som erbjuds via virtuell kraftverksteknik blir här en viktig komponent för nätstabilitet.

Fördelar med Stabil Elförsörjning

  • Minskat behov av reservkraft.
  • Förbättrad elkvalitet.
  • Minskade kostnader genom effektivare energianvändning.

Att hålla koll på elnätsfrekvensen hjälper oss även planera bättre under perioder med högt tryck på elnätet, exempelvis under kalla vintermånader när uppvärmningssystem belastar nätet extra mycket.

Samarbete Med Svenska Kraftnät

Samarbetet mellan CheckWatt och Svenska Kraftnät gör det möjligt för oss att delta aktivt i stödtjänster som förbättrar systemets totala prestanda. Denna samverkan stärker hela Sveriges energisystem och bidrar till ett mer hållbart samhälle genom optimerad användning av våra resurser.

För mer information om hur du kan bidra till effektbalansering hemma eller lära dig mer om våra tjänster inom energioptimering, besök CheckWatt.

Vad är Currently?

Currently är ett virtuellt kraftverk bestående av aggregerade batterilager från olika individuella ägare. Det tillhandahålls av CheckWatt och används för att stötta det svenska elnätet genom leverans av stödtjänster till Svenska Kraftnät.

Hur fungerar det?

Currently använder smarta styrsystem för att hantera anslutna resurser. Det utför frekvensreglering, en viktig process för att upprätthålla stabiliteten i elnätet. När mer el produceras än konsumeras lagras överskottsenergin i de anslutna batterierna, så den kan användas vid behov. Detta är avgörande särskilt när vi ser en ökning av förnybara energikällor som vind och sol.

CheckWatt övervakar dessa system noggrant, optimerar driften och prioriterar mellan tjänster för att maximera effektiviteten och lönsamheten både för elnätet och resursägaren.

Currently skapar värde för

Elmarknadsaktören

Elmarknadsaktörer får möjlighet att handla med lokala elnätsägare via Currentlys plattform. Detta minskar risken för överbelastning i deras nätverk och bidrar till en stabilare energiförsörjning.

Ägaren av resursen

Ägare av batteri- eller solcellsanläggningar kan tjäna pengar på sin investering genom deltagande i Currentlys effektbalanseringstjänster. CheckWatt säkerställer optimal drift vilket maximerar intäkterna från dessa resurser.

Samhället

Genom att stödja stabiliteten i elnätet bidrar Currently till ett mer hållbart samhälle med grön teknik. Effektreserven blir mer pålitlig, vilket gynnar alla från hushåll till företag genom säkrare energileverans och lägre koldioxidutsläpp.

För ytterligare information om hur du kan delta med din egen anläggning, besök CheckWatts hemsida.

Intern länk - Läs mer om vårt partnerskap med Effektpoolen här.

Vilka energiresurser kan anslutas?

Effektpoolen och CheckWatt erbjuder lösningar som integrerar olika energiresurser i sina system för att optimera elförbrukningen och minska koldioxidutsläppen.

Effektpoolen

Effektpoolen möjliggör anslutning av flera typer av förnybara energikällor samt traditionella energisystem. Här är de energiresurser som kan anslutas:

  • Vindkraft: Vindkraftverk genererar elektricitet genom vindens rörelseenergi. Denna förnybara källa har blivit alltmer populär på grund av dess låga miljöpåverkan.
  • Solenergi: Solceller omvandlar solljus till elektricitet. Det är en utmärkt lösning för hushåll som vill minska sina elkostnader samtidigt som de bidrar till en grönare planet.
  • Vattenkraft: Vattenkraftverk använder vattenflödet för att producera el. Detta är en stabil och pålitlig källa med hög kapacitet.
  • Biogas: Biogas produceras genom nedbrytning av organiskt material, vilket gör det till ett hållbart alternativ till fossila bränslen.
  • Geotermisk energi: Utnyttjar värmen från jordens inre, vilket ger en konstant energikälla året runt.
  • Kärnkraft: Kärnkraftverk genererar stora mängder elektricitet med låg koldioxidpåverkan men kräver noggrann hantering av radioaktivt avfall.
  • Fjärrvärme: Fjärrvärmesystem levererar värme från centrala anläggningar direkt till byggnader via ett nätverk av rörledningar.
  • Fjärrkyla: Liknar fjärrvärme men används för kylning istället, vilket är effektivt i tätbefolkade områden under varma perioder.

CheckWatt

CheckWatt specialiserar sig på integrationen av specifika energilösningar med fokus på hållbarhet och effektiv användning:

  • Elbilsladdning: För att möta den växande efterfrågan på elbilar erbjuder CheckWatt lösningar för laddstationer hemma eller i offentliga miljöer. Genom smarta laddsystem optimeras laddningen baserat på när elpriset är lägst eller när produktionen från solceller villa är högst.

Vi ser att båda företagen arbetar aktivt med att främja användningen av grön teknik och stödtjänster som effektbalansering (se vår tidigare artikel om effektbalansering). En flexibel strategi där batterier används kan bidra till bättre utnyttjande av existerande resurser utan omfattande nätutbyggnad, vilket minskar kostnaderna markant enligt rapporter från Energiforsk (2023).

För mer information om hur du kan integrera dessa teknologier i ditt hem eller företag, besök gärna CheckWatts hemsida.

Varför ansluta via Effektpoolen?

Att ansluta sig till Effektpoolen genom CheckWatt ger flera fördelar som är både ekonomiska och miljömässiga. Vi erbjuder en lösning som inte bara främjar användningen av grön teknik utan också ger dig kontroll och transparens över din energianvändning.

Ekonomiska Vinster

Genom att koppla ditt batteri till Currently via Effektpoolen får du möjlighet att tjäna pengar på effektbalansering. Detta innebär att du stabiliserar elnätets frekvens mellan produktion och konsumtion, vilket Svenska Kraftnät belönar ekonomiskt. Till exempel kan hushåll med "batteri villa" använda sina lagrade resurser för att bidra till nätstabiliteten under hög belastning.

Vi erbjuder även möjligheter för energiprisarbitrage och effekttoppkapning. Dessa metoder ökar din ekonomiska effektivitet genom att dra nytta av prisvariationer på elmarknaden samt minska topparna i din elförbrukning. Dessutom kan inkomster från dessa aktiviteter ge skattefördelar om de överstiger Skatteverkets schablonavdrag.

För mer information om hur våra lösningar fungerar, besök vår webbsida.

Miljöfördelar

Deltagande i Currently stödjer övergången till förnybar energi. Genom att erbjuda ett stabilt och balanserat nät möjliggör vi expansionen av solceller villa, vindkraft, och andra förnybara energikällor. Detta minskar behovet av fossila bränslen och bidrar därmed till en minskad koldioxidutsläpp.

Genom stödtjänster som effektbalansering hjälper vi samhället att använda energiresurser mer effektivt, vilket leder till en hållbar framtid med grön teknik.

Transparens Och Kontroll

Med EnergyInBalance-portalen får du full insyn i din resursanvändning samt de ekonomiska resultaten av ditt deltagande i Currently. Du kan enkelt visualisera din energiförbrukning och produktion, vilket gör det lättare att optimera dina resurser.

Portalen ger dig också detaljerad information om hur mycket pengar du tjänat på effektbalanseringen samt eventuella skatteförmåner som kan vara aktuella.

För ytterligare insikter kring energioptimering rekommenderas vårt tidigare blogginlägg om energioptimering med CheckWatt.

Ytterligare funktioner

Effektpoolen erbjuder flera tjänster som bidrar till en mer hållbar och kostnadseffektiv energianvändning. Här är några av de ytterligare funktionerna som kan hjälpa dig att optimera din elförbrukning.

Flexmarknader och toppkapning

Flexmarknader möjliggör för användare att köpa och sälja el på en flexibel marknad. Genom detta kan vi anpassa vår elkonsumtion efter marknadens behov och pris, vilket i sin tur leder till lägre energikostnader. Till exempel, genom att använda ett batteri villa kan vi lagra energi under perioder med låga priser och använda den när efterfrågan och priserna är högre.

Toppkapning refererar till processen där vi använder våra batterier för att minska topparna i vårt energibehov. Detta minskar inte bara våra rörliga kostnader utan också de fasta kostnaderna kopplade till effekttoppar. Om du kombinerar detta med solceller villa får du ännu större besparingar genom egenproducerad grön teknik.

För mer information om hur flexmarknader fungerar, besök CheckWatts hemsida.

Nödströmförsörjning

Nödströmförsörjning säkerställer att du har ström även vid strömavbrott. Beroende på vilken typ av batteri du använder kan det fungera som en reservkälla vid nödsituationer. Detta innebär att vi aldrig behöver oroa oss för strömavbrott eller oväntade nedgångar i elnätet.

Genom stödtjänster kan dessa system också bidra till systemtillräcklighet och stabilitet i lokala mikronät. Vårt mål är alltid att maximera nyttan av existerande resurser samtidigt som vi minskar behovet av nya investeringar i infrastruktur.

Utforska fler sätt att säkra din energiförsörjning på vår blogg om kraftreserver och effektbalansering här.

Dessa extrafunktioner gör Effektpoolen tillsammans med CheckWatt till en ideal partner för alla som vill optimera sin energi- användning på ett hållbart sätt.

Slutsats

Effektpoolen och CheckWatt erbjuder en fantastisk möjlighet att inte bara optimera vår elförbrukning utan också tjäna pengar på effektbalansering och energiprisarbitrage. Genom att delta i detta samarbete stöder vi övergången till förnybar energi och bidrar aktivt till minskade koldioxidutsläpp.

Vi får även tillgång till viktiga extrafunktioner som flexmarknader toppkapning och nödströmförsörjning vilket gör det möjligt att säkra vår energiförsörjning på ett mer hållbart sätt. Med dessa verktyg kan vi ta kontroll över vår energianvändning och skapa en bättre framtid för oss alla.

För dem som vill integrera grön teknik i sina hem eller företag är Effektpoolen via CheckWatt ett utmärkt val. Vi uppmuntrar er att besöka deras hemsida för mer information om hur ni kan bidra till denna positiva förändring.

Intresserad av att tjäna pengar på ditt batterilager?

Anmäl ditt intresse genom att fylla i din mailadress och svara på vårt korta formulär. Vi svarar snabbt med mer info! 

Tack! Din anmälan har mottagits!
Oj! Något gick fel vid inskickning av formuläret.