Blogginlägg

Hur kan vi vara med och motverka elbristen?

Publiserad:  
January 17, 2024

Inledning

Sverige har länge varit känt för sin pålitliga och effektiva elförsörjning. Tyvärr har den senaste tiden skakats av en eskalerande elbrist som har fått allvarliga konsekvenser för både företag och hushåll. I detta blogginlägg kommer vi att utforska de grundläggande orsakerna till elbristen i Sverige och presentera olika lösningar som även privatpersoner kan vara delaktiga i.

Orsaker till elbristen

Ökad efterfrågan

En av de primära orsakerna till den aktuella elbristen är den ökade efterfrågan på elektricitet. Den moderna livsstilen med ökad användning av elektronik, elbilar och annan teknik har resulterat i en kraftig ökning av elförbrukningen.

Underinvestering i elinfrastruktur

Bristen på investeringar i elinfrastrukturen har inte hållit jämna steg med den ökande efterfrågan. Åldrande kraftverk och nätverk har lett till tekniska problem och ökad sårbarhet för störningar.

Klimatpåverkan på vattenkraft

Sverige är starkt beroende av vattenkraft för sin elproduktion. Klimatförändringar har dock påverkat vattenflöden och tillgången på vattenkraft, vilket har bidragit till bristen på el.

Ojämn tillgång och efterfrågan

Vårt elnät måste hela tiden vara i balans och med rätt frekvens. När mycket el produceras finns det ibland ett överskott av el att tillgå medan det vid lägre elproduktion inte finns tillräckligt med el att tillgå för den elförbrukning just då.

Lösningar för att tackla elbristen

Investeringar i infrastruktur

En nyckelkomponent för att lösa elbristen är att öka investeringarna i elinfrastrukturen. Genom att modernisera och uppgradera kraftverk och nätverk kan Sverige förbättra kapaciteten och säkerställa en stabil elförsörjning.

Förnybar energi

Att diversifiera energikällorna genom att öka satsningarna på förnybar energi, som sol- och vindkraft, kan minska beroendet av vattenkraft och skapa en mer hållbar energimix.

Energieffektivitet

Genom att främja energieffektivitet i både hushåll och företag kan Sverige minska den totala elförbrukningen. Kampanjer och incitament för att uppgradera till energieffektiva apparater och system kan bidra till att balansera efterfrågan och tillgång.

Internationellt samarbete

Ett samarbete med grannländerna för att dela och importera el kan vara en interimslösning. Genom att vara del av en större elmarknad kan Sverige hantera perioder av hög efterfrågan mer effektivt.

Vad privatpersoner kan göra

För att som privatperson hjälpa till och effektbalansera elnätet så finns det möjlighet att göra detta genom att investera i en batterianläggning och koppla upp sig mot Checkwatt och det virtuella kraftverket Currently. Svenska Kraftnät ger ersättning för privatpersoner och den generösa ersättningen gör att investeringen snabbt blir återbetald.

Hur fungerar Effektbalansering?

CheckWatts virtuella kraftverk Currently möjliggör sammanlänkning av batterilager, solceller, vindkraftverk och elbilsladdare över hela landet så att de tillsammans kan leverera dessa tjänster till Svenska kraftnät. Därigenom kan hushåll, bostadsrättsföreningar och företag få betalt för att bidra till elnätets stabilitet.

Slutsats

Elbristen i Sverige är en allvarlig utmaning som kräver en helhetssyn och samarbete från både regeringen, näringslivet och privatpersoner. Genom att investera i infrastruktur, främja förnybar energi och främja energieffektivitet genom bland annat effektbalansering kan Sverige ta steg mot att säkra en pålitlig och hållbar elförsörjning för framtiden. Att adressera dessa frågor nu kommer inte bara att gynna dagens generation utan också de kommande.

Intresserad av att tjäna pengar på ditt batterilager?

Anmäl ditt intresse genom att fylla i din mailadress och svara på vårt korta formulär. Vi svarar snabbt med mer info! 

Tack! Din anmälan har mottagits!
Oj! Något gick fel vid inskickning av formuläret.