Blogginlägg

Batterier med eller utan solceller - Hur ska jag tänka?

Publiserad:  
December 14, 2023

Inledning

Solenergi har blivit en hörnsten i vår strävan efter hållbara energilösningar. Medan solceller spelar en central roll i att omvandla solens strålar till elektricitet, är batterilagringssystem en annan viktig komponent för att hantera den oundvikliga oregelbundenhet i solenergiproduktionen. I den här artikeln går vi igenom begreppen och berättar mer om solenergi och batterilagring.

Batterilagring utan solceller: En stabil grund

Att investera i ett batterilager utan solceller är ett beprövat sätt att säkerställa en stabil och kontinuerlig elförsörjning. Dessa batterier fungerar som energidepåer och kan lagra överskottsel när produktionen överstiger efterfrågan. Du kan alltså ladda upp ditt batterlilager på natten eller när elpriset är så lågt som möjligt. När elpriset går upp kan de frigöra den lagrade energin för att hålla ljusen tända och apparaterna igång. Detta system är effektivt och pålitligt, men det är inte utan sina utmaningar.

Batterier utan solceller är beroende av det elektriska nätet för att laddas under perioder med låg efterfrågan och låg produktion. Detta innebär att de fortfarande är kopplade till den konventionella energimixen, vilket inte är lika hållbart som att vara helt oberoende av fossila bränslen.

Solceller och batterilagring: En integrerad hållbarhet

Att kombinera solceller med batterilagring skapar en kraftfull allians för hållbar energiproduktion. Solceller genererar el när solen skiner som mest, och överskottet lagras i batterier för senare användning eller för att, genom uppkoppling till Checkwatt genom Effektpoolen, kunna vara med och effektbalansera elnätet mot generös ersättning. Du kan alltså tjäna pengar på att hjälpa elnätet hålla en jämn frekvens.

Användningen av solceller och batterilagring minskar dessutom koldioxidutsläppen och främjar en grönare och mer miljövänlig energiproduktion.

Vad är mest effektivt att investera i?

Det kan konstateras att batterier både med och utan solceller har sina egna fördelar och användningsområden. Batterilagring utan solceller är en pålitlig lösning för effektbalansering och energilagring, medan integreringen av solceller tar hållbarheten till nya höjder. Den ideala lösningen kan vara en kombination av båda teknologierna, där solceller och batterilagring samarbetar för att skapa en effektiv och hållbar energiproduktion.

Med eller utan solceller för dig som vill koppla upp dig mot CheckWatt

För husägare som vill koppla upp sig mot Checkwatt och hjälpa till att effektbalansera elnätet krävs inga solceller installerade. Att ha solceller och komplettera med en CheckWatt CM10 mätare och batterilager gör att du snabbare kan få din anläggning återbetald tack. För att se en kostnadsanalys av en komplett anläggning läs gärna mer i denna artikel. Om du dessutom redan har en kompatibel växelriktare installerad tillsammans med din solcellsanläggning så minskar din investeringskostnad avsevärt. För att se vilka växelriktare som är kompatibla med Checkwatt, läs mer här.

I framtiden kommer sannolikt teknologiska framsteg att göra dessa system ännu mer sofistikerade och kostnadseffektiva. Oavsett vilken väg vi väljer att gå, är det tydligt att framtiden för energiproduktion och effektbalansering ligger i att utforska och utveckla teknologier för att skapa en mer hållbar och motståndskraftig energiinfrastruktur.

Intresserad av att tjäna pengar på ditt batterilager?

Anmäl ditt intresse genom att fylla i din mailadress och svara på vårt korta formulär. Vi svarar snabbt med mer info! 

Tack! Din anmälan har mottagits!
Oj! Något gick fel vid inskickning av formuläret.