Blogginlägg

Checkwatt kostnadsanalys - vad behöver jag investera och vad får jag tillbaka?

Publiserad:  
November 7, 2023

Introduktion

Allt fler villaägare väljer att investera i batterilager. Denna investering kan dels spara dig pengar, men även ge dig en extra inkomst. I den här artikeln kommer vi att göra en kostnadsanalys på några vanliga offerter och vad den förväntade årsersättningen blir. Denna artikel har som syfte att ge dig en bättre och objektiv kostnadsanalys på vilken växelriktare som är mest fördelaktig att välja när du vill börja effektbalansera. När du har fått en överblick över de olika alternativen, kan du ta kontakt med oss på Effektpoolen för en gratis offert. Om du ansluter ditt batterilager till CheckWatt genom Effektpoolen får du betalt för att låna ut ditt batteri till det Svenska elnätet. Du kan läsa mer om hur det fungerar här

Vad behöver jag?

För att kunna ansluta dig till CheckWatt och få en extra inkomst behöver du tre saker:

  1. En växelriktare
  2. Ett batterilager
  3. En mätare från CheckWatt

Alla är inte automatiskt kompatibla med CheckWatt. För att vara kompatibel måste du ha en kompatibel växelriktare och ett kompatibelt elbolag. Du kan testa din kompatibilitet i vår kalkylator, eller läsa mer i följande artiklar:

CheckWatt - Kompatibla växelriktare

CheckWatt - Kompatibla elbolag

Analys av två offerter i olika prisklasser

Sungrow växelriktare med Sungrow Batteri (16 kWh)

Innehåll

  • Sungrow växelriktare 10 kW Hybrid batteriförberedd
  • Sungrow batteri 16 kWh
  • Sungrow tre-fas smartmeter
  • CheckWatt CM10 elmätare
  • Installation, föranmälan och färdiganmälan
  • Frakt

Summa inkl. moms: 190 160 kr

Grönt avdrag 2 personer: -92 227,60 kr

Total investering efter beviljat grönt avdrag: 97 932 kr

Förväntad årsersättning: 53 440 kr / år

-----

Investeringen i detta batterilager förväntas generera en årlig ersättning på 51 302 kr. Redan efter mindre än två år har du därmed tjänat in den initiala investeringen på 97 932 kr. Den 10-åriga produktgarantin ger dig dessutom en unik trygghet och förutsägbarhet. Du kan räkna med att utrustningen kommer att fungera under minst ett decennium framöver. Om den årliga ersättningen håller sig på samma nivå, vilket är högst troligt med tanke på kvaliteten, landar din totala vinst efter 10 år på minst 432 508 kr (530 440 kr total ersättning - 97 932 kr investering). Det är en stabil avkastning väl värd investeringen. Och med tanke på livslängden hos liknande produkter är sannolikheten stor att utrustningen håller betydligt längre än garantitiden, vilket ger möjlighet till ännu större vinst.

Det gröna avdraget är max 50 000 kr per person/år och max 48,5% på material och installation.

Growatt växelriktare med Growatt batteri (30 kWh)

Innehåll

  • Growatt växelriktare MID 15KTL3-XH - IP 66 - batterikompatibel hybrid
  • Growatt APX HV batteri 30 kWh
  • Growatt smartmeter
  • CheckWatt CM10 elmätare
  • Installation, föranmälan och färdiganmälan
  • Frakt

Summa inkl. moms: 255 267 kr

Grönt avdrag 2 personer: -100 000 kr

Total investering efter beviljat grönt avdrag: 155 267 kr

Förväntad årsersättning: 80 160 kr / år

-----

Denna kombination passar utmärkt för dig som är beredd att göra en större initial investering för en ännu större vinst på sikt. Tack vare den högre årliga ersättningen på hela 80 160 kr skulle du få tillbaka investeringen på bara två år. Den totala ersättningen för de första två åren landar då på imponerande 160 320 kr. Med den 10-åriga produktgarantin kan du räkna med en stabil avkastning under minst ett decennium framåt. Om den årliga ersättningen håller i sig ser den totala vinsten ut att landa på minst 646 333 kr efter 10 år (801 600 kr total ersättning - 155 267 kr investering). Med tanke på den beprövade hållbarheten hos liknande produkter är oddsen goda att utrustningen håller avsevärt längre än garantitiden, vilket ger potential för en ännu större total avkastning över tid.

Det gröna avdraget är max 50 000 kr per person/år och max 48,5% på material och installation.

Vad bör jag investera?

Vilken investeringsnivå som passar dig bäst beror på dina specifika behov och möjligheter. Ett mindre system kan vara aktuellt för dig som främst vill öka självförbrukningen och sänka dina elkostnader. En större investering ger möjlighet till högre avkastning genom effektutjämning, men kräver också ett större kapital.

Oavsett anledning till investeringen kan du räkna med en avkastning över tid då du lånar ut ditt batteri till elnätet. Vår ersättningskalkylator hjälper dig att beräkna din förväntade vinst beroende på batteriets storlek. Du kan också läsa mer om hur ersättningen för CheckWatt fungerar i denna artikel.

Ta dig tid att fundera över vad som är viktigast för dig - självförbrukning, effektutjämning eller en mix. Utgå från dina behov och ekonomiska förutsättningar för att hitta rätt systemstorlek. Vi hjälper gärna till med rådgivning.

Att komma igång

När du bestämt dig för investeringen hjälper vi på Effektpoolen dig att komma igång. Du kan snabbt och enkelt få en kostnadsfri offert genom att svar på vårt formulär här. Vi erbjuder också rådgivning kring val av produkt och lösning samt hanterar allt kring installationen.

Intresserad av att tjäna pengar på ditt batterilager?

Anmäl ditt intresse genom att fylla i din mailadress och svara på vårt korta formulär. Vi svarar snabbt med mer info! 

Tack! Din anmälan har mottagits!
Oj! Något gick fel vid inskickning av formuläret.