Blogginlägg

Skattereduktion för grön teknik - en omfattande guide

Publiserad:  
November 30, 2023

Introduktion

Om du är en privatperson som funderar över att investera i solceller, batterilager eller andra miljövänliga anläggningar har du med stor sannolikhet hört talas om grön teknik-avdraget. Många tycker dock att det är svårt att veta vilka regler som gäller i vilka lägen. Denna artikel dyker ner i detalj kring vad det är, hur det fungerar och hur du använder dig av det.

Hur fungerar avdraget för grön teknik?

Avdraget för grön teknik är en skattereduktion som du får för att installera grön teknik i din bostad. Avdraget har funnits sedan 2021 och fungerar liknande som rot och rut, men gäller specifikt för miljövänliga anläggningar. Skatteavdraget motsvarar en bestämd procentsats av kostnaden för hårdvara och installation av solceller, batterilager och laddningsbox/stolpe för elfordon. Det är olika procentsatser som gäller för olika produktkategorier, vi beskriver dessa i mer detalj nedan.

  • Nätanslutet solcellssystem: 20%
  • Batterilager: 50%
  • Laddningspunkt till elfordon: 50%

Skattereduktionen är högst 50 000 kr per person och år. Detta betyder dock att en bostad som ägs av två personer totalt kan få avdrag på 100 000 kr per år.

Flera andra skattereduktioner dras av före den för grön teknik, vilket kan leda till att du inte kan använda hela reduktionen. Detta kan i sin tur resultera i att du blir återbetalningsskyldig för den del av reduktionen som du inte kunde utnyttja. Om du är osäker kan du beräkna din skattereduktion i Skatteverkets kalkylator.

Installation och hårdvara på samma faktura

Som tidigare nämnt gäller avdraget för både installation och hårdvara. Det är dock viktigt att veta att avdraget endast gäller för hårdvara om den har köpts direkt från företaget som gör din installation. Om du köpt in hårdvara/material och sedan anlitar en installatör separat, kommer avdraget alltså endast att gälla för installationen.

Hur använder jag mig av avdraget för grön teknik?

När du nyttjar skattereduktionen för grön teknik kommer det att appliceras direkt på fakturan från installatören. Du kommer alltså redan vid köptillfället behöva betala mindre för material och installation. Installatören kommer att fråga dig om dina tidigare bruk av avdraget samma år för att säkerställa att mängden avdrag på fakturan blir korrekt.

Företaget kommer sedan att begära en utbetalning från Skatteverket motsvarande samma mängd som ditt skatteavdrag.

Detta krävs för att få avdrag

  • Du måste äga bostaden som installationen ska göras i.
  • Du måste ha kvar tillräckligt stor del av din årliga kvot av skattereduktion för grön teknik.
  • Du måste bo och betala skatt i Sverige.
  • Materialet måste köpas av samma som utför installationen. Om du köper materialet separat får du endast avdrag för installationskostnader.

Räkneexempel - CheckWatt och batterilager

Om du exempelvis ska ansluta dig till CheckWatt och börja tjäna pengar på effektbalansering, behöver du ett batterilager. Då kan det exempelvis se ut så här:

BYD premium HVS 12,8 kWh batterilager: 130 000 kr

CheckWatt CM10 mätare: 9 900 kr

Installation: 20 000 kr

Totalt: 159 900 kr

Grönt avdrag (2 personer): -75 000 kr

Totalt efter beviljat avdrag: 84 900 kr

-----

I scenariot ovan var den totala kostnaden för batterilager och installation 150 000 kr (CheckWatt-mätare kvalificerar ej för avdrag). Skattereduktionen ligger på 50% för batterilager och eftersom det är två personer som äger bostaden gäller ett tak på 100 000 kr (50 000 x 2). 50% av 150 000 är 75 000. Det som kvarstår då är alltså 159 900 - 75 000 = 84 900 kr.

Att investera i batterilager

Som du märker är det just nu perfekt timing att skaffa batterilager tack vare skattereduktionen för grön teknik. Om du dessutom ansluter ditt batterilager till CheckWatt kan du få en årlig ersättning på tusentals kronor, något som gör att många husägare betraktar det som en mycket attraktiv investering. Du kan läsa mer om hur CheckWatt fungerar här och mer om hur deras ersättningsmodell fungerar här.

Sammanfattning

Nu har du fått en omfattande genomgång av skattereduktionen för grön teknik, en viktig förmån för dig som överväger att investera i miljövänliga installationer som solceller, batterilager och laddningsstationer för elfordon. Vi har förklarat hur avdraget fungerar, inklusive dess olika procentsatser, maximala gränser och specifika krav för att kvalificera sig. Dessutom har vi inkluderat praktiska exempel och viktiga aspekter att tänka på, såsom behovet av att köpa både installation och hårdvara från samma leverantör. Genom att utnyttja detta avdrag kan du som husägare göra betydande besparingar och samtidigt bidra till en mer hållbar framtid.

Intresserad av att tjäna pengar på ditt batterilager?

Anmäl ditt intresse genom att fylla i din mailadress och svara på vårt korta formulär. Vi svarar snabbt med mer info! 

Tack! Din anmälan har mottagits!
Oj! Något gick fel vid inskickning av formuläret.