Blogginlägg

Fördelar med att äga ett batterilager - en djupdykning för nya CheckWatt-kunder

Publiserad:  
December 10, 2023

Introduktion

Att installera ett batterilager i ditt energisystem öppnar dörren till en värld av möjligheter för att effektivisera din energianvändning och spara pengar. I denna artikel kommer vi att utforska de mångsidiga fördelarna med att använda ett batterilager, från dess förmåga att sänka elkostnader genom att ladda under tider med låga elpriser till att säkerställa en pålitlig strömförsörjning under strömavbrott. Vi tittar även närmare på hur CheckWatt CM10 kan integreras med ditt batterilager för att inte bara optimera dess användning utan också för att generera extra intäkter och bidra till en mer hållbar och effektiv energiförvaltning. Följ med oss genom en detaljerad genomgång av hur du kan få ut mesta möjliga av ditt batterilager och de tjänster som CheckWatt erbjuder, för att förvandla ditt energisystem till en modern, kostnadseffektiv och pålitlig energikälla.

Nyttan av ett batterilager

Ett batterilager är en mångsidig lösning som ger möjligheten att optimera din energianvändning på flera sätt. Det kan användas för att effektivt sänka elkostnaderna genom att ladda under perioder med låga elpriser, lagra egenproducerad solel för senare användning och möjliggöra ökat effektuttag utan behov av att uppgradera huvudsäkringen. Dessutom kan ett batterilager fungera som en pålitlig kraftkälla vid strömavbrott och säkerställa el till fastigheten i upp till ett dygn. En sådan flexibilitet gör batterilager till en viktig investering för en kostnadseffektiv och pålitlig energihantering.

Stödtjänster

För att säkerställa en konstant balans i elnätet förvärvar Svenska kraftnät olika stödtjänster, där batterier i CheckWatts virtuella kraftverk, Currently, spelar en nyckelroll. Dessa batterier bidrar aktivt till att upprätthålla frekvensen vid eventuella driftstörningar. Som en belöning för deras deltagande erhåller alla involverade en ersättning. I dagsläget är det här det mest lönsamma sättet att använda ett batterilager. Det möjliggör dessutom utbyggnad av kostnadseffektiv, förnybar el samtidigt som det ökar driftsäkerheten i elsystemet. För att se hur mycket du kan tjäna på att sluta dig till Checkwatt och Currently, klicka här.

Elprisarbitrage

Varje dag presenteras nästkommande dags elpriser och genom att utnyttja elprisvariationer kan batterilager köpa och lagra el när priset är lågt och använda den lagrade energin från dina batterier när elpriserna är höga. När det är stora variationer i elpriset blir det lönsamt för batteriägaren samtidigt som det är bra för hela elsystemet då du hjälper till att avlasta elnätet under dess högst belastade timmar.

Flexmarknader

I vissa svenska elområden öppnar batteriet upp möjligheten att stödja det lokala elnätet genom deltagande i lokala "flexmarknader". Genom dessa marknader kan lokala elnätsägare handla med lokal energi för att minska risken för överbelastning i sina elnät. Istället för att genomföra kostsamma utbyggnader av elnätet kan belastningen mildras genom användning av lokalt tillgängliga batterier. Elnätsägaren kompenseras för denna tjänst och undviker därmed behovet av att investera i nya elledningar. Detta tillvägagångssätt främjar effektivitet och hållbarhet samtidigt som det skapar en ekonomiskt fördelaktig lösning för både batteriägare och elnätsägare.

Kapa effekttoppar

Ett batterilager erbjuder möjligheten att minska de högsta effekttopparna som kan uppstå vid användning av tunga laster. Genom att låta batteriet assistera under situationer där möjliggörs användningen av dessa laster utan att påverka elanslutningens effektvärde. Detta är särskilt fördelaktigt för de som har effektabonnemang och betalar baserat på det högsta effektuttaget. Genom att använda batteriet för att jämna ut effektnivåerna kan dessa höga toppar kapas, vilket resulterar i reducerade avgifter och ekonomiska besparingar för batteriägaren. Detta exemplifierar hur batterilager inte bara erbjuder teknologisk effektivitet utan även en direkt ekonomisk fördel för användarna.

Ö-drift vid strömavbrott

Beroende på typen av installerat batteri och växelriktare kan möjligheten till så kallad ö-drift, där batteriet försörjer en fastighet med el vid strömavbrott, bli verklighet. CheckWatts system spelar en nyckelroll genom att säkerställa att tillräcklig reservkraft bibehålls i batteriet samtidigt som det utför andra viktiga tjänster. Denna förmåga till ö-drift förstärker batterilagrets roll som en pålitlig kraftkälla och understryker hur avancerad teknologi kan säkerställa kontinuitet och tillförlitlighet i elförsörjningen för fastigheter, även under oförutsedda omständigheter som strömavbrott.

Ökad egenanvändning av solel

För de som har egna solceller öppnar användningen av ett batteri upp möjligheten att lagra den genererade solelen för användning när solen har gått ner. Detta utgör den vanligaste tillämpningen för system som inte är anslutna till CheckWatts tjänster. Dock bör noteras att lönsamheten för denna praxis är begränsad, särskilt eftersom den ekonomiska skillnaden mellan försäljning och köp av elektricitet är relativt liten. Även om detta erbjuder en mer självförsörjande och miljövänlig energianvändning, visar det också på behovet av innovativa tjänster som CheckWatt för att optimera och öka lönsamheten för användningen av solenergi och batterilager.

Ökad tillgänglig effekt

Huvudsäkringen för en fastighet bestämmer den maximala effekt som kan tas ut samtidigt. För den som önskar öka effektuttaget utan att behöva betala för att uppgradera huvudsäkringen kan batterilagret användas strategiskt. Till exempel, när både elbilen laddas och ugnen används samtidigt, kan batteriet förse anläggningen med extra effekt inom huvudsäkringens gränser. Denna flexibilitet möjliggör effektiv hantering av elanvändningen utan att behöva genomföra kostsamma uppgraderingar av elsystemet. Batterilagrets förmåga att temporärt tillföra extra effekt ökar därmed fastighetens kapacitet att hantera samtidiga högeffektsbehov.

CheckWatt och Currently

Batterilager öppnar upp en rad möjligheter för effektiv energihantering och ekonomiska fördelar, samtidigt som de bidrar till en mer pålitlig och hållbar energiinfrastruktur. En del alternativ kräver mer handpåläggning än andra och ger mer eller mindre ekonomiska fördelar.

Ett batteri som är anslutet till CheckWatts virtuella kraftverk Currently ger dig den bästa ekonomiska ersättningen genom att hjälpa till att balansera elnätet. Det virtuella kraftverket länkar samman batterier över hela landet och erbjuder stödtjänster till Svenska kraftnät, vilket leder till ersättning för de individuella batteriägarna. I dagsläget är det en mycket lönsam nyttjan av ett batterilager.

Som batteriägare behöver du inte göra någonting själv. CheckWatt övervakar och styr batteriet, prioriterar mellan tjänster och optimerar driften för att maximera lönsamheten för ägaren.

Läs mer här om hur du går tillväga för att ta steget till att effektbalansera.

Intresserad av att tjäna pengar på ditt batterilager?

Anmäl ditt intresse genom att fylla i din mailadress och svara på vårt korta formulär. Vi svarar snabbt med mer info! 

Tack! Din anmälan har mottagits!
Oj! Något gick fel vid inskickning av formuläret.